Burdur Gölü’nde alarm zilleri

Posted by

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Türkiye’nin 7. büyük gölü olan Burdur Gölü’nün hızla kuruması ve çevresel krizin artması nedeniyle kuraklık sorununu araştırmak amacıyla TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi sundu. Akbulut, Burdur Gölü’ndeki su seviyesinin düşüş nedenlerinin incelenmesi ve gölün korunmasına yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Akbulut, “Göl çevresindeki sanayi atıklarının doğrudan göle deşarj edilmesi, kuruyan alanlarda halk sağlığını tehdit eden tozlaşmaya yol açmaktadır. Bir zamanlar bölgeye ılıman iklim sağlayan gölün çekilmesiyle iklim sertleşmekte, tarımsal verimlilik düşerek ürün rekoltesini olumsuz etkilemektedir” dedi.

SANAYİ ATIKLARI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Akbulut, Burdur Gölü’nün çevresindeki sanayi bölgelerinin bir dönem atıklarını doğrudan göle boşalttığını, bu nedenle kuruyan bölgelerde tozlaşmanın halk sağlığı açısından ciddi risk taşıdığını vurguladı. Gölün, bölge yerleşimlerine ılıman iklim sağlama işlevini yitirmesiyle iklimin sertleştiğini ve bu durumun tarım verimliliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Akbulut, gerekli önlemler alınmazsa halk sağlığı ve tarımsal üretimin daha büyük tehdit altında olacağına dikkat çekti.

“SU YÖNETİMİ VE EKOSİSTEM KORUMA ZORUNLULUĞU VAR”

Dünya genelindeki iklim değişikliğine bağlı yağış düzeni değişiklikleri, aşırı hava olaylarının artışı ve su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı gibi faktörlerle birlikte Türkiye’nin su yönetiminin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Akbulut, şöyle konuştu: “Küresel iklim değişikliği ve kaynakların yanlış kullanımı iklim krizini daha da derinleştirmekte, sıcaklıkların artması ve kuraklık, tarımsal alanların verimsizleşmesine yol açmaktadır. Bu durum, doğal yaşam ve insan sağlığı üzerinde giderek büyüyen bir tehdit oluşturmaktadır. Uzun vadeli ve planlı su yönetimiyle sürdürülebilir bir ekosistem koruma çalışmasının başlatılması zorunludur.”

BURDUR GÖLÜ’NDEKİ SU SEVİYESİ ALARM VERİYOR

Burdur Gölü’nün 1970 yılında 7 bin 426 hektometreküp olan su hacminin bugün 3 bin 952 hektometreküpe düştüğünü belirten Akbulut, “Bu büyük düşüş göl çevresindeki yaban hayatını, göçmen kuşları ve bölgedeki endemik türleri tehdit etmektedir. Burdur Gölü’nde yaşayan endemik Burduricus dişli sazancığının nesli tükenme noktasına gelmiştir” dedi. Turizm açısından da büyük bir önem taşıyan gölün su seviyesinin düşmesi, bölgenin doğal yaşam ve turistik çekiciliğine zarar vermektedir.

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI

Akbulut, Burdur Gölü’nün çevresel, bölgesel ve turistik öneminin korunması amacıyla acil önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. “Ekosistemin daha fazla zarar görmeden korunması, göl havzasındaki doğal yaşamın, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi ve kuruyan alanlardaki tozlaşmanın halk sağlığını tehdit eden boyutlarının çözüme kavuşturulması ivedilikle ele alınmalıdır” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir